Ordinacijski čas
PON: 15.00 - 19.30
TOR: 7.00 - 13.00
SRE: 7.00 - 19.00
ČET: 7.00 - 13.00
PET: 7.00 - 12.00
*kosilo 13.00-14.00

Samoplačniške storitve po predhodnem dogovoru izven navedenega urnika.

+386 51 203 283
info@pio.si
Cesta krških žrtev 112
8270 Krško

Implantologija

Zobni vsadek ali implantat je zobni korenini podoben vijak, ki nadomešča zobno korenino in se ga vstavi v čeljustno kost. Na zobni vsadek se nato lahko privijači zobna krona, mostovna protetična konstrukcija ali protetično sidro za snemljivo protezo.
Zobni vsadki so izdelani iz titanove zlitine, ki je visoko kompatibilna s telesnimi tkivi in med celjenjem po vstavitvi omogoča zraščanje vsadka z okolno kostnino. Študije in klinični primeri potrjujejo varnost in učinkovitost uporabe zobnih vsadkov za nadomeščanje izgubljenih zob, dolgoročna funkcija pa je odvisna tudi od rednega in ustreznega vzdrževanja.

KDO LAHKO DOBI ZOBNI VSADEK?

Indikacije za vstavitev zobnih vsadkov so manjkajoč en ali več stalnih zob oziroma popolna brezzobost. Za nadomestitev izgubljenega stalnega zoba z zobnim vsadkom sta predpogoja zdravo stanje zobnih in obzobnih tkiv ter ustrezna ustna higiena. Pri pacientih z aktivnim parodontalnim vnetjem po vstavitvi zobnih vsadkov obstaja velika verjetnost, da bo vnetje zajelo tudi tkiva ob zobnem vsadku, kar lahko vodi v izgubo vsadka. Redna in ustrezna ustna higiena je poleg rednih kontrolnih pregledov pri zobozdravniku oz. specialistu parodontologu ključnega pomena za dolgoročno funkcijo zobnega vsadka. Za nadomestitev izgubljenih stalnih zob zgornje starostne meje ni. Obstaja le spodnja starostna meja, ki je običajno pri 18-ih letih oz. ko se zaključi telesna in s tem tudi kostna rast. Z vstavitvijo zobnih vsadkov se lahko izboljša žvečna in govorna funkcija, razbremeni čeljustna sklepa oziroma estetsko spremeni zunanji izgled obraza.

STANJA INDICIRANA ZA VSTAVITEV ZOBNIH VSADKOV

  1. NADOMEŠČANJE POSAMEZNEGA ZOBA:

    Omogoča ohranitev intaktnih sosednjih dveh zob, ki bi ju bilo za izdelavo protetične mostovne konstrukcije potrebno obrusiti.

  2. NADOMEŠČANJE KRAJŠIH VRZELI:

    Omogoča tako kot pri nadomeščanju posameznega manjkajočega zoba ohranitev intaktnih sosednjih dveh zob ter izdelavo mostovne protetične konstrukcije na zobnih vsadkih. V primeru, da manjkajo zadnji zobje v zobni vrsti, se z vstavitvijo zobnih vsadkov lahko izognemo snemni protezi.

  3. NADOMEŠČANJE POPOLNE BREZZOBOSTI:

    Ob izgubi vseh zob je nošenje totalne proteze dolgoročno pogosto precej težavno, saj je predvsem spodnja proteza zaradi delovanja jezičnih mišic običajno dokaj nestabilna ter zato tudi slabo funkcionalna. Vstavitev zobnih vsadkov omogoča pričvrstitev in s tem močno izboljšano stabilnost in funkcijo totalne proteze. Totalna proteza je s tem še vedno snemljiva, zato je ohranjena tudi dobra možnost čiščenja.

KDAJ ZOBNI VSADKI NISO PRIMERNI?

Vstavitev zobnega vsadka je kirurški poseg in na uspešnost posega ter dolgoročno stabilnost tkiv ob zobnem vsadku vpliva veliko dejavnikov. Ti dejavniki predstavljajo različne stopnje rizičnosti za neuspeh in jih delimo v skupino absolutnih kontraindikacij in skupino relativnih kontraindikacij.

V skupino absolutnih kontraindikacij uvrščamo imunske motnje (levkemija), motnje v strjevanju krvi zaradi sistemskih bolezni (ciroza jeter, trombocitopenija), nedavno preboleli srčni zastoj, stanja prvih 5 let po radioterapiji, kemoterapijo (i.v. bisfosfonati), aktivno zdravljenje malignih obolenj, zlorabo drog in drugih zdravil ter psihiatrično zdravljenje.

V skupino relativnih kontraindikacij uvrščamo aktivno parodontalno bolezen, nenadzorovano sladkorno bolezen, srčno-žilne bolezni, hipotiroidizem ter kajenje. Pri kadilcih je možnost pooperativnih zapletov večja, dolgoročna uspešnost zdravljenja pa je zaradi težavnosti vzdrževanja manjša kot pri nekadilcih.

KIRURŠKA VSTAVITEV ZOBNIH VSADKOV

Pregled

Vsebuje pregled celotne ustne votline (prvi pregled) ter analizo rentgenskih in tridimenzionalnih računalniško tomografskih - CBCT posnetkov. Na podlagi analize je mogoče oceniti stanje in količino razpoložljive čeljustne kostnine ter položaj struktur, kot so živci in sinusi, ki omejujejo vstavitev zobnih vsadkov. Na podlagi teh podatkov je mogoče izbrati ustrezno dimenzijo in število zobnih vsadkov ter natančno določiti njihovo pozicijo vstavitve v čeljustno kostnino.

VSTAVITEV ZOBNEGA VSADKA

Poseg poteka v lokalni anesteziji. Najprej se nad mestom vstavitve zobnega vsadka se z rezom prekine dlesen in se jo nato odmakne, da se razgali čeljustna kost. S posebnimi svedri se oblikuje kostno ležišče in vanj privije zobni vsadek. Po potrebi se ob tem dogradi tudi okolna kost, ki se stabilizira in zaščiti z membranami. Mesto vstavitve zobnega vsadka se nato ponovno pokrije z dlesnijo in rano zašije.

Vraščanje zobnega vsadka traja do 2 meseca, zraščanje dograjene kostnine traja 6 – 8 mesecev.

ODKRITJE ZOBNEGA VSADKA

Po obdobju vraščanja se nad zobnim vsadkom prekine dlesen in v vsadek privije oblikovalec dlesni – element, ki omogoča oblikovanje dlesni ob zobnem vsadku.

PROTETIČNA NADGRADNJA

Dva do štiri tedne po odkritju zobnega vsadka zobozdravnik lahko prične z izdelavo dokončne protetične konstrukcije.

Protetični nadomestki se izjemoma lahko izdelajo tudi takoj po vstavitvi zobnih vsadkov, vendar so ti protetični nadomestki začasne narave in se jih po 6 mesecih nadomesti s trajnimi izdelki.

Zapleti

Možnost nevrasti zobnega vsadka je ob tehnično brezhibnem postopku vstavitve majhna, a je kljub temu mogoča. V kolikor je potrebno zobni vsadek odstraniti zaradi pojava kliničnih težav v prvih tednih po vstavitvi, vam zobni vsadek nadomestimo brezplačno ali vrnemo denar.

Dolgoročno je ob pravilno in kvallitetno izdelani protetični konstrukciji glavni razlog izgube zobnega vsadka neustrezna ustna higiena, ki vodi v peri-implantni mukozitis in periiimplantitis.

+386 51 203 283