Ordinacijski čas
PON: 15.00 - 19.30
TOR: 7.00 - 13.00
SRE: 7.00 - 19.00
ČET: 7.00 - 13.00
PET: 7.00 - 12.00
*kosilo 13.00-14.00

Samoplačniške storitve po predhodnem dogovoru izven navedenega urnika.

+386 51 203 283
info@pio.si
Cesta krških žrtev 112
8270 Krško

PARONTOLOŠKI POSEGI

NEKIRURŠKI POSEGI

LUŠČENJE IN GLAJENJE

Je najmanj invaziven in nekirurški postopek, ki se izvaja v sklopu oralno-higienske faze zdravljenja. Poseg se izvaja v lokalni anesteziji s pomočjo ultrazvočnih in ročnih inštrumetov – kiret. Z njimi v področju parodontalnih žepov pod dlesnijo očistimo in zgladimo površine zobnih korenin tako, da z njih odstranimo trde in mehke zobne obloge, bakterijski biofilm in zmehčani cement.


KIRURŠKI POSEGI

REŽENJSKA OPERACIJA

Je postopek kirurškega zdravljenja parodontalnih žepov, ki jih ob zobeh in/ali zobnih vsadkih ni mogoče odstraniti z nekirurškim zdravljenjem. Poseg se običajno uporablja za zdravljenje zmerne ali napredovane oblike parodontalne bolezni in se izvaja v lokalni anesteziji. Med operativnim posegom odmaknemo dlesen od površine zob oz. zobnih vsadkov in dela čeljustne kostnine. Na ta način izpostavimo površine zobnih korenin oz. zobnih vsadkov, s katerih s pomočjo ultrazvočnih ali ročnih inštrumentov odstranimo bakterijski biofilm in trde bakterijske obloge. Nato odstranimo vneto tkivo in po potrebi preoblikujemo površino korenin ter/ali robov čeljustne kostnine. Odmaknjeno dlesen na koncu čimbolj prilagodimo obliki zobne korenine, znova položimo na površino čeljustne kostnine in rane zašijemo. Pri napredovalih oblikah parodontalne bolezni so lahko prizadeta tudi področja koreninskih razcepišč pri večkoreninskih zobeh – predvsem kočnikih. S kirurškimi posegi v teh področjih skušamo omogočiti boljše pogoje za vzdrževanje ustne higiene, s čimer izboljšamo prognozo večkoreninskih zob. Principi kirurških posegov v tem področju so odvisni od anatomskih značilnosti prizadetih zob (zgornji kočniki imajo tri korenine, spodnji imajo dve) in od stopnje prizadetosti koreninskega razcepišča ter vključujejo preoblikovanje vhoda v koreninsko razcepišče, tunelsko preparacijo, oddelitev in/ali odstranitev posamezne korenine. V nekaterih primerih (predvsem pri spodnjih kočnikih) je mogoče koreninsko razcepišče rekonstruirati in ponovno vzpostaviti začetno zdravo stanje.

REGENERATIVNI IN REKONSTRUKCIJSKI POSTOPKI

So kirurški postopki, s katerimi spodbujamo obnovo obzobnih tkiv ali rekonstruiramo oz. nadomeščamo izgubljena ali poškodovana tkiva. Ob teh postopkih uporabljamo različne bioaktivne beljakovine, lastne ali živalske kostne nadomestke, preoblikovane lastne tkivne ali krvne preparate oziroma kombinacijo naštetih snovi, s katerimi med kirurškimi posegi zapolnemo kostne kraterje ali tkivne defekte v okolici zob ali zobnih vsadkov. Ob rekonstrukciji kostnih kraterjev uporabljene nadomestke stabiliziramo tudi z različnimi barierami - kolagenskimi membranami živalskega izvora.

+386 51 203 283