Ordinacijski čas
PON: 15.00 - 19.30
TOR: 7.00 - 13.00
SRE: 7.00 - 19.00
ČET: 7.00 - 13.00
PET: 7.00 - 12.00
*kosilo 13.00-14.00

Samoplačniške storitve po predhodnem dogovoru izven navedenega urnika.

+386 51 203 283
info@pio.si
Cesta krških žrtev 112
8270 Krško

SPREMEMBE NA USTNIH SLUZNICAH
IN OBZOBNIH TKIVIH

V ustni votlini so lahko poleg karioznih sprememb in parodontalne bolezni, ki sta najpomembnejši, prisotne tudi številne druge bolezni. Spremembe na ustnih sluznicah, zobnih in obzobnih tkivih so lahko samostojne ali zgolj odraz nekaterih sistemskih bolezni.

Lokalne lezije, genetske bolezni, infekcije, tumorji, krvne bolezni, hormonske in metabolne motnje, avtoimuna obolenja in revmatske bolezni se lahko odražajo tudi v obliki sprememb na ustnih sluznicah, kar je včasih zelo pomembno za zgodnje odkritje novonastalega bolezenskega stanja.

OKLUZALNA TRAUMA


Traumatska grizna sila je vsaka grizna sila, katere posledica je poškodba zob (pretirana obraba griznih ploskev ali poka) in/ali poškodba obzobnega tkiva, ki stabilizira zob.

Okluzalna trauma je histološki izraz za opis poškodbe obzobnih tkiv.

Delovanje traumatskih griznih sil se lahko kaže kot fremitus (prilagodljiva majavost zob), progresivna majavost zob, toplotna občutljivost, povečana obraba griznih ploskev zob, pomikanje zob, neprijetno in boleče žvečenje, poke na zobeh in spremembe, ki jih lahko vidimo na rentgenskih posnetkih (razširjena pozobnična špranja, zunanja resorpcija zobne korenine, hipercemetoza).
Nekateri znaki in simptomi travmatskih griznih sil in okluzalne traume so lahko povezani tudi z drugimi stanji, zato je za izločitev drugih vzročnikov pomembna dobra anamneza z diferencialno diagnostično analizo.

Traumatske grizne sile povzročajo prilagodljivo majavost pri zobeh, ki imajo neprizadeta podporna tkiva (primarna okluzijska trauma) in progresivno majavost pri zobeh, ki imajo že zmanjšano oporo podpornih tkiv (sekundarna okluzijska trauma). Pri slednjih je priporočljivo povezovanje zob v večje sklope.

MUKOGINGIVALNA STANJA

Med mukogingivalna stanja uvrščamo spremembe in defekte obzobnih tkiv, ki povzročajo odmikanje dlesni (razgalitev zobne korenine) in običajno niso posledica parodontitisa.

Na razvrstitev in zdravljenje mukogingivalnih stanj vplivajo klinični parametri kot so fenotip dlesni (debelina in širina prirasle dlesni), višina dlesni v medzobnih prostorih in značilnosti oz. površinske spremembe na izpostavljeni koreninski površini.

+386 51 203 283