Ordinacijski čas
PON: 15.00 - 19.30
TOR: 7.00 - 13.00
SRE: 7.00 - 19.00
ČET: 7.00 - 13.00
PET: 7.00 - 12.00
*kosilo 13.00-14.00

Samoplačniške storitve po predhodnem dogovoru izven navedenega urnika.

+386 51 203 283
info@pio.si
Cesta krških žrtev 112
8270 Krško

Parodontalna bolezen je kronična multifaktorska vnetna bolezen, za katero je značilno napredujoče propadanje obzobnih tkiv oz. zobnega podpornega aparata. Parodontalna bolezen se lahko kaže v različnih oblikah. Pojavi se kot posledica bakterijskega neravnovesja (disbioze) in prisotnosti specifičnih parodontopatogenih bakterij v zobnih oblogah – bakterijskem biofilmu oz. zobnem plaku na površinah zob ob robu dlesni. Količina in sestava bakterijskega biofilma sta močno odvisni od uspešnosti njegovega odstranjevanja ob vsakodnevni ustni negi. Ob opustitvi ustrezne ustne higiene se biofilm nemoteno razvija, pri čemer nastaja vedno debelejši sklad, v katerem se sestava bakterij spremeni tako, da se veča število patogenih, predvsem anaerobnih bakterij, ki jih povezujemo z nastankom parodontalne bolezni.

Parodontalno bolezen, ki se večinoma prične že v zgornji odrasli dobi, je mogoče ob zgodnjem odkritju predvidljivo in uspešno zdraviti. Zaradi odsotnosti bolečine in slabše opaznih znakov je vnetje dlesni v začetni fazi (gingivitis) pogosto spregledano in lahko napreduje v parodontitis, ki je v Sloveniji še vedno glavni razlog za izgubo zob po 35. letu strosti. Čeprav parodontalna bolezen običajno napreduje počasi, dolgoročno ogroža sistemsko zdravje, funkcionalnost zobovja in v končni fazi vodi v izgubo zob in zaplete nekaterih drugih sistemskih bolezni.

Trenutne raziskave potrjujejo vpliv različnih dejavnikov vključno s kajenjem na razvoj in spremembe biofilma ter posledično na možnost razvoja in hitrost napredovanja parodontalne bolezni.

Parodontalna bolezen v Sloveniji v različnih oblikah in obsegih prizadene več kot 90% prebivalstva, pri čemer skoraj polovica prizadete populacije starejše od 35 let potrebuje kompleksno parodontološko oskrbo.

+386 51 203 283